Zangtradities


ZingzeEr wordt heel wat afgezongen in de k.ERF-regio. En liefst van al trekken we daarbij van deur tot deur. In 2014 lanceerden we een groot project rond het Kempense bedelzingen: Zing Ze!

Bedelzangtradities” is een bijzondere benaming voor een reeks van uiteenlopende gebruiken. Eenvoudig gezegd zijn dit tradities waarbij zangers, jong en/of oud, van deur tot deur gaan. Al zingend proberen zij zo veel mogelijk snoep of geld bij elkaar te krijgen.

Tradities zoals Driekoningen of Sint-Maarten zijn gekend over heel Vlaanderen. De k.ERF regio herbergt echter enkele uitzonderlijke zanggebruiken. Maar liefst zeven tradities worden nog actief beoefend in deze regio.

Onderling zijn de bedelzangtradities zeer verschillend. Ze variëren van datum, hebben andere liedjes, kennen andere verkleedmanieren,… Ze zijn elk uniek. Zo wordt niet overal nog van deur tot deur gegaan. Sommige gebruiken zijn doorheen de jaren uitgegroeid tot licht- en lantaarnstoeten, zoals bijvoorbeeld  “Krik Krak” of “Kaarsje in Lantaarn” zingen.

Al deze tradities worden met elkaar verboden door het jolijt en plezier dat ze oproepen. Voor kinderen is dat het genoegen en de vreugde van een goed gevulde zingzak. Veel volwassenen genieten van bedelzang door terug te denken aan hun eigen tochten van vroeger. Bedelzang brengt mensen samen.

Op www.zing-ze.be ontdek je al onze bedelzangtradities én leuke ideeën om er mee aan de slag te gaan.