Voor het onderwijs


Ook in het onderwijs kan je gemakkelijk aan de slag met erfgoed. Breng via onze diverse erfgoedprojecten het erfgoed uit je buurt binnen in de klas! Op deze pagina vind je een overzicht van het aanbod met betrekking tot erfgoed uit onze regio en dat aanbod is breed! Schilderkunst in het Jakob Smitsmuseum, zorgerfgoed in het Gasthuismuseum, kennismaking met de diverse ambachten van het plattelandsleven van vroeger via het Klompenbelevingspad, het Molenspel of de plattelandsroute Langs ’t Geleeg, … En dat allemaal op maat van leerlingen uit diverse doelgroepen. Plezier en een geïnteresseerde klasgroep verzekerd!

 • Zing ze! Aan de slag met bedelzangtradities – ICE, Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol, Retie

Driekoningen, Nieuwjaarke Zoete, Sinte Mette,… In de Kempen zingen we het hele jaar door en dat moeten we koesteren. Wil jij met het rijke erfgoed van zangtradities aan de slag gaan in jouw klas? Op www.zing-ze.be vind je educatieve pakketten per zangtraditie. Met invulfiches voor de leerlingen, het liedje, een luisterverhaal, knutseltips, leuke figuurtjes,…

 • Molen je mee? Molenspel – ICE, ambachten, Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie

Breng wind- en watermolen naar jouw klas en/of jouw klas naar de molen in je buurt. Deze educatieve map is een handig hulpmiddel om het molenbezoek voor te bereiden of te verwerken in de klas. Met invulfiches voor de leerlingen, een leerkrachtenhandleiding, leestips, filmpjes en knutseltips. Deze educatieve lessenreeks werd ontwikkeld door erfgoedcel k.ERF en erfgoed Noorderkempen i.s.m. Levende Molens vzw en lokale molenaars.

 • Bakkerijmuseum & Molen van’t Veld – ICE, ambachten, Geel

Werken met wind en warmte! Via een uitgebreide kennismaking op kindermaat, in en rond de Molen van ’t Veld en het Bakkerijmuseum, beleven de kinderen van op de eerste rij de evolutie van graankorrel tot brood. Doelgroep: kleuters van de derde kleuterklas en alle graden van het basisonderwijs. Duurtijd: zowat twee uur.

 • Fons, ’t is oorlog – WOI, Balen

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit, ook in Balen. Hoe beleefden de Balenaren de Eerste Wereldoorlog? Je komt het te weten in de schoolbrochure ‘Fons ’t is oorlog’ van Erfgoed Balen en Balen Bevrijd. Een doe-boekje vol opdrachten, foto’s van toen en heel wat stof dat tot nadenken aanzet.

 • Leeftijd: 2de en 3de graad basisonderwijs
 • Kostprijs: gratis (af te halen in VC De Kruierie in Balen)
 • Info: www.balenbevrijd.be/node/63
 • Bezoek het Gasthuismuseum – museumspel, zorgerfgoed, ICE, Geel

Het Gasthuismuseum te Geel heeft een uitgebreid educatief aanbod voor scholen. Je kan al terecht in het museum met leerlingen vanaf de leeftijd van 5 jaar. Pakketten en rondleidingen kunnen op vraag aangepast worden naar de noden van jouw klas. Van een speelse fotozoektocht tot een moordspel: plezier verzekerd!

 • Ontdek Jakob Smits met de tablet – museumspel, kunst, Mol

Jakob Smits is er ook voor de kinderen van de basisschool. Ga op wandel in het museum met de tablet en ontdek de wondere wereld van deze Kempense meester. Een spel vol toffe kijkopdrachten. Op het einde kunnen de leerlingen zelfs een eigen Smits digitaal samenstellen!

 • Klompenmuseum en Klompenbelevingspad – ICE, ambacht, hindernissenparcours, Laakdal

In het Klompenmuseum, nabij de abdij van Averbode, ontdek je alles over de Kempense ‘schoen van toen’. Op vraag wordt het klompenmaken live gedemonstreerd. Een echte aanrader is het klompenbelevingspad. Op klompen trek je het bos in, ontdek je de natuur en neem je hindernissen.

 • Leeftijd: aangepast aanbod per leeftijd
 • Kostprijs: groepen betalen 2 euro per kind, individueel is het 2,5 euro
 • Info: www.klompenmuseum.be
 • Kruiermuseum – dagelijks leven, Kempen, Balen

In het Kruiermuseum krijg je een beeld van het leven in een Kempens dorp,  tijdens het Interbellum (periode 1920-1937). Zeker een bezoekje waard met jouw klas! Je ontdekt er onder andere een Kempens winkeltje, een klaslokaal, een herberg,…

 • Langs ’t Geleeg – platteland, ambacht, Meerhout

Ook op het platteland vind je heel wat erfgoed terug. Ontdek de wondere wereld van de boerenbuiten en verken de velden van Meerhout en omstreken via deze fietstocht. Voor kinderen is er een speels doe-boekje met allerlei educatieve opdrachten.

 • Pas-sage – Bezoekerscentrum over het psychiatrische verleden en heden in de Kempen – ICE, zorgerfgoed, gezinsverpleging, Geel

Op de site van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Geel vind je sinds kort een bezoekerscentrum. Hier ontdek je de geschiedenis van de psychiatrie in Geel. Denk bijvoorbeeld aan de wereldbekende Geelse gezinsverpleging. Maar het centrum wil ook graag vertellen over psychische kwetsbaarheid vandaag. Daarom werken er gidsen die ervaringsdeskundigen zijn.

 • Quartz Experience – de geschiedenis van het witzand  – industrie, zandontginning, Mol

Naast de zandput van Mol-Rauw liggen ’t Kristallijn en het bezoekerscentrum Quartz Experience. Hier ontdek je hoe en waar het glasheldere witte zand van Mol, Dessel en Lommel gewonnen wordt en waarvoor Sibelco het allemaal gebruikt. Ideaal om te combineren met een wandeling naar het Ecocentrum De Goren (milieu- en natuureducatie).

 • Volksverhalen uit de ‘Betoverde Kempen’  – ICE, sprookjes, erfgoedwandeling, Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie

Vergeet de Efteling! Hier in de Kempen hebben we straffe verhalen en sprookjesachtige vertellingen bij de vleet. Erfgoedcel k.ERF nam een duik in deze verhalenschat en maakte samen met de toeristische diensten en VVV’s wandelingen langs locaties met een verhaal. Los van de wandelingen zijn de volksverhaaltjes ook gewoon fijn om te vertellen in de klas!

 • Leeftijd: iedereen (sommige verhalen zijn eerder geschikt voor een ouder publiek)
 • Kostprijs: de wandelboekjes ‘Betoverde Kempen’ zijn gratis af te halen bij de toeristische diensten van Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie
 • Info: info@erfgoedcelkerf.be – 0498 17 14 76
 • Wandelen doorheen de geschiedenis  – geocache, spel, ICT, erfgoedwandeling, Geel, Mol

Het geocache spel ‘Expeditie Geel’ neemt je mee op zoektocht doorheen het centrum en doorheen de geschiedenis van de stad Geel. In Mol leer je enkele historische plekjes in het centrum kennen dankzij de wandeling ‘Spijkers met Koppen’ en de kinderwandeling ‘Shaggy en Sherry en de schat van de baron’. Daarnaast kan je ook in Mol geocachen of op wandeling met je smartphone via een speelse zoektocht.

 • Info ‘Expeditie Geel’ via de website van de dienst toerisme
 • Info erfgoedwandelingen in Mol via de website van de dienst toerisme

Op deze website geeft erfgoedcel k.ERF samen met de leerlingen van het Sint Maria-instituut te Geel, de heemkringen en archieven een gezicht aan de omgekomen soldaten uit deze regio. Kempense Klaprozen is een onderzoeksproject van het middelbaar onderwijs. Toch zien we dat ook basisscholen met de website aan de slag gaan. Op de website vind je de levensverhalen van de jongens die sneuvelden, foto’s en soms zelfs een brief of postkaartje.

 • Ontdek de kranten van toen op www.kempensekranten.be  – ICT, Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol, Retie

Erfgoedcel k.ERF heeft de voorbije jaren de oude krantencollecties uit de streek laten digitaliseren. Tot 1945 vind je ze gewoon online op www.kempensekranten.be. De kranten van na 1945 zitten ook in de databank, maar kan je wegens de Wet op de Auteursrechten enkel in de archieven, bibliotheken en documentatiecentra raadplegen. Er is geen uitgewerkt educatief pakket voor deze kranten, maar je kan zeker met dit materiaal aan de slag in de klas! In de krantenbank kan je immers zoeken op trefwoord, kan je artikels uitknippen en opslaan, …