Duik mee in ons verleden! Nieuw erfgoedportaal verenigt digitaal Kempens Erfgoed


Erfgoed leeft in de Kempen. Verspreid over het internet vind je heel wat oude beelden, krantenknipsels, tijdschriften en ander archiefmateriaal. Het nieuwe erfgoedportaal kempenserfgoed.be bundelt al deze informatie op één website voor (bijna) gans de Kempen. Het resultaat mag er zijn: erfgoedliefhebbers kunnen vanaf nu vlot rondneuzen op een  overzichtelijke website. Bovendien zijn er toekomstplannen om de Kempense erfgoedbank nog verder uit te breiden.

 

Hoe werkt het? 

Het Kempens Erfgoedportaal bundelt zo veel mogelijk erfgoedinformatie uit en over de Antwerpse Kempen op één plek. Databanken die tot nu een aparte website hadden, vloeien samen tot één portaal. Je vindt er de informatie uit de voormalige Kempense Krantenbank en Archiefbank Kempen, Erfgoedbank Noorderkempen en Erfgoedbank Kempens Karakter. Ook de relevante info uit de Vlaamse erfgoeddatabank (erfgoedregister.be) is opgenomen.

Dankzij het engagement van lokale heemkringen, stadsarchieven en musea hoef je voortaan dus geen tientallen websites meer doorzoeken. Bij elk erfgoedobject lees je de nodige info over de herkomst en een verwijzing naar de oorspronkelijke bron. Die erfgoedbestanden kunnen oude beelden, dia’s, video’s, maar ook krantenknipsels en interviews zijn.

Je kan vlot zoeken op trefwoorden en locaties of in de verschillende deelcollecties en thema’s. Niet enkel een handige tool voor research, maar ook een fijne manier om de geschiedenis van de Kempen te ontdekken.  Kempenserfgoed.be hoopt op die manier een breed publiek te bereiken en iedereen te inspireren om zich te verdiepen in het lokale verleden.

 

Work in progress

De erfgoedcellen streven naar een zo volledig mogelijk portaal. De komende jaren zal de website geleidelijk aan meer databan

ken en andere erfgoedobjecten opnemen. Naast de zoekfunctie biedt kempenserfgoed.be ook andere functionaliteiten. Zo kunnen erfgoedliefhebbers eenvoudig info delen met anderen (via bv. sociale media) of originele bestanden aanvragen met één klik.

Verenigingen en archieven die jarenlang erfgoed hebben verzameld, geregistreerd en gedigitaliseerd, plukken mee de vruchten van hun inspanningen. Zij kunnen op hun eigen website een deel van kempenserfgoed.be integreren. Hun waardevolle bijdrage aan het erfgoedveld komt zo extra in de schijnwerpers.

 

Het Kempens Erfgoedportaal is een initiatief van de drie Kempense erfgoedcellen: Kempens Karakter, k.ERF en Erfgoed Noorderkempen in samenwerking met gemeenten, vrijwilligers en met steun van de Vlaamse Overheid.

Vragen en contact: info@erfgoedcelkerf.be / 014 56 66 88 / www.kempenserfgoed.be

Wij zijn verhuisd!


 

 

Voortaan vind je Erfgoeddienst k.ERF terug op het nieuwe adres Werft 30B, 2440 Geel. We blijven op post in de Barmhartige Stede, maar vanaf nu op een andere locatie. Deze nieuwe werkplek bevindt zich achteraan de bibliotheek en het stadsarchief, in het centrum van de stad.

 • De algemene contactgegevens zijn nog steeds: 014 56 66 88 of info@erfgoedcelkerf.be
 • Neem je graag direct contact op met één van onze medewerkers? Onze gegevens tref je op deze overzichtspagina.
 • Bezoeken kan op afspraak.
  Voor onze medewerkers blijft telewerk de norm. Bijgevolg vinden afspraken ook uitsluitend digitaal plaats, of in openlucht.
 • Parkeren kan je op parking De Werft nabij het stadhuis, of in de ondergrondse parking vlakbij de bibliotheek.

Je vindt ons aan de achterzijde van het bibliotheekgebouw, naast bioscoopzaal Studio.

Vacature Coördinator bovenlokale cultuurwerking (m/v/x) bij Cultuurnetwerk Kempen


Projectvereniging Cultuurnetwerk Kempen is een intergemeentelijk samenwerkingsverband, opgericht door de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie. Binnen Cultuurnetwerk Kempen wordt er intergemeentelijk samen gewerkt rond cultureel en onroerend erfgoed (erfgoeddienst k.ERF) en rond bibliotheek- en cultuurbeleid.

Voor de bovenlokale bibliotheek- en cultuurwerking gaat Cultuurnetwerk Kempen op zoek naar een coördinator die met een open blik en veel goesting mee kan zorgen voor een knetterende cultuurenergie in “ons” stukje Kempen.

Meer info vind je in de vacaturetekst. Solliciteren kan tot en met 15 september 2020.

Solliciteren kan uitsluitend via e-mail, gericht naar jolien@erfgoedcelkerf.be. Je kandidatuur omvat:

 • Motivatiebrief
 • Recent CV
 • Afschrift van het gevraagde diploma, eventueel aangevuld met relevante extra diploma’s 
 • Een uittreksel uit het strafregister (model 1) dat niet ouder mag zijn dan drie maanden op het moment van indiening (wanneer er ongunstige vermeldingen voorkomen mag je een schriftelijke toelichting voorleggen) 
 • Kopie van je rijbewijs
Vereise studies Master (MA)
Werkervaring Minstens 2 jaar
Talenkennis Nederlands (zeer goed)
Rijbewijs B
Contract Vaste job / onbepaalde duur
Voltijds
Plaats tewerkstelling de Billemontstraat 117, 2440 Geel

 

 

Blijf in uw kot én ga toch op pad… Wat?!


Het zijn bijzondere tijden. Binnenblijven, buiten komen onder voorwaarden… Erfgoed Balen brengt alvast het lokale erfgoed tot bij u thuis!

Om alle personen die momenteel iets minder mobiel zijn een hart onder de riem te steken,
werden enkel Erfgoed-tours (in de ErfgoedApp) volledig toegankelijk gemaakt. U kan dus simpel van thuis uit op pad in ‘historisch Balen’!

Hoe?! Download eerst de ErfgoedApp (gratis) op uw smartphone of tablet. Klik vervolgens 1 van de gewenste wandel- of fietstochten aan en download deze op uw toestel. En dan kan u heel makkelijk ‘virtueel’ op pad!

Momenteel staan de ‘Route 44’, maar ook de nostalgische wandeling ‘Wèt ’t nog?!’ volledig vrijgegeven. Vers van de pers is de route ‘Erfgoed op een bordje gepresenteerd…’ langsheen alle infoborden in Balen en Olmen. Ook die laatste tour is vrij toegankelijk! In de loop van de komende dagen trachten wij alle tours open te stellen.

Voor zij die toch ook nog een sportief stapje in Balen en Olmen willen zetten… Dat kan nog
steeds op de vertrouwde manier met de ErfgoedApp.

Veel plezier onderweg!

Meer info?! Via https://erfgoedapp.be of vraag gerust om uitleg!

Download hier de handleiding ‘Balens Erfgoed in de ErfgoedApp’

Coronavirus: preventiemaatregelen


De federale regering lanceerde nieuwe en strengere maatregelen naar aanleiding van het coronavirus. Ook Erfgoeddienst k.ERF zal volgende weken op een andere manier te werk gaan, om de verdere verspreiding van het virus te beperken. We blijven dus aan de slag om je met raad en daad bij te staan! Tot 3 mei zijn bijgevolg volgende preventiemaatregelen van kracht:

 • Onze medewerkers werken voornamelijk van thuis uit, ook met de geleidelijke versoepeling blijft telewerk de norm. Zijn we niet bereikbaar op het vaste nummer, kan je ons contacteren via de mobiele nummers en per e-mail. Alle contactgegevens vind je hier.
 • Activiteiten, vergaderingen en vormingen georganiseerd door k.ERF worden tijdelijk geannuleerd, ongeacht hun locatie en omvang. We communiceren tijdig indien verdere wijzigingen of annulaties zich zouden voordoen.
 • Kom je alsnog met ons in contact? Geen probleem, maar we leven wel de hygiënevoorschriften na: voldoende afstand houden, geen handen geven, op de correcte manier niezen, snuiten of hoesten, en regelmatig de handen wassen.

Verdere vragen mag je altijd mailen naar info@erfgoedcelkerf.be. Meer info over het coronavirus en de voorschriften kan je nalezen op: https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Zorg goed voor jezelf, en vooral voor elkaar!

 

Wil je weten welke maatregelen onze gemeenten en lokale erfgoedpartners treffen?

BalenDesselGeelLaakdalMeerhoutMolRetie

Aanvullend sluiten het Gasthuismuseum en Jakob Smitsmuseum zeker tot en met 3 mei de deuren!

 

Op de hoogte blijven van het laatste (erfgoed)nieuws en wijzigingen?
Volg k.ERF op Facebook / Schrijf je in voor de nieuwsbrief – onderaan deze pagina!