Beiaardcultuur


In 2011 erkende de minister van cultuur de beiaardcultuur officieel als immaterieel cultureel erfgoed. De beiaardkunst ontstond 500 jaar geleden toen men begon te musiceren op de torenklokken. Vlaamse beiaardiers genieten vaak faam tot ver over de grenzen.

De gemeente Mol heeft twee beiaarden: in de St. Pietertoren in Mol-Centrum en in de abdij van Postel.

 

BeiaardMolCentrumDe Molse beiaard bevindt zich in de toren van de Sint Pieter- en Pauwelkerk.  Het Beiaardcomité en de ‘Vrienden van de Beiaard’ houden er de traditie levendig. Ze organiseren geregeld concerten. Je kunt ook liedjes aanvragen. De beiaardier van Mol is Carl Van Eyndhoven. Hij is stadsbeiaardier in Tilburg en in Mol. Hij is verder verbonden aan het Lemmensinstituut en voorzitter van de Vlaamse beiaardvereniging.

Je kunt de beiaard bezichtigen via het Torenmuseum.

Contact

Beiaard Mol | Molenhoekstraat 2 – 2400 Mol (archief Mol) | Herman Valgaeren – Coördinator ‘Vrienden van de Beiaard‘ | 014 33 09 70 (tel. Archief Mol) | herman.valgaeren@skynet.be

BeiaardPostelDe abdij van Postel kreeg in 1630 haar eerste beiaard van 30 klokjes. Deze werden opgehangen in de lantaarntoren van 1610. Tijdens de Franse Revolutie werden de klokjes verstopt in het Nederlandse Weebosch. Ondertussen werd de beiaard verkocht aan Helmond. In 1847 kwamen de Norbertijnen terug naar hun abdij. 100 jaar na deze blijde terugkomst werden er nieuwe klokjes besteld. De nieuwe beiaard was een schenking van de vrienden van de abdij en het Molse gemeentebestuur.

De Postelse beiaard hangt vandaag mooi zichtbaar in de lantaarntoren van de abdij. Er vinden geregeld concerten plaats.