Publicaties en producten


Ontdek hier onze erfgoedpublicaties en -producten. Wil je graag meer informatie over een van deze brochures of publicaties, of wens je ze te ontvangen? Geef ons dan een seintje via e-mail of op het nummer 014 56 66 88 en wij helpen je met plezier verder.

  • De Betoverde Kempen – ICE, volksverhalen, Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol, Retie

Het Kempense landschap is een boek vol verhalen. De mensen hier hielden van vertellen en dat doen ze vandaag nog steeds. Over mysterieuze grensstenen, miraculeuze kapellen en de bespookte heide. Plaatsnamen met klinkende namen als ‘heksenberg’ en ‘alverenberg’ herbergen duidelijk een straf verhaal.

In deze reeks wandelingen en fietslussen nemen we je op pad langs enkele ‘betoverde’ Kempense plekken. Plaatsen die vroeger gemeden werden omdat er dwaallichten sluimerden of omdat de duivel er graag danste. Plaatsen die desondanks (of net daarom?) betoverend mooi zijn.

Praktisch

De 5 wandelbrochures zijn gratis en beschikbaar zolang de voorraad strekt. Je kan de brochures afhalen op ieder toeristisch infopunt in de zeven k.ERF-gemeentes.

Je kan de brochures hieronder ook downloaden en afdrukken. Let op: de brochures zijn vormgegeven op A5-formaat. Indien je ze op A4 afdrukt, past de pdf zich soms aan en is het lettertype kleiner. 

  • Zing ze! Een creatief DIY-boek – ICE, bedelzang, Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie

Nieuwjaarkezoete, driekoningen, krikkrak, Kaarsje in lantaarn zingen, …
Dat moet je in stijl doen! Daarom ontwikkelde k.ERF samen met enkele creatieve bloggers een Do-It-Yourselfboek. Eén van de 5 acties in ons grote Bedelzangproject www.zing-ze.be.

Hoe maak je een mooie driekoningenkroon en -ster? Of een veilige cape?
Of een originele lantaarn? Of lekkere smoutebollen, pannenkoeken, koekjes om de zangertjes te bedanken voor hun liederen en wensen?

Het antwoord vind je in ons Zing Ze!-boek. Het boek kost 3 EUR. Dat zing je zo bij elkaar!

Verkooppunten
Klik op de link voor de openingsuren

  • Fietsbrochure Vaartketsersroute – volksverhalen, zandontginning, Dessel, Mol en Retie

Vroeger werden de boten op de Kempense kanalen met de hand getrokken door mannen en vrouwen, soms met behulp van een paard. Deze schuittrekkers noemen we in het lokale dialect ‘Vaartketsers’. De fietsbrochure ‘Vaartketsersroute’ neemt je mee langsheen de jaagpaden van de vaart, dwars door de geschiedenis van de Kempense kanalen die Dessel, Retie en Mol doorkruisen. Een boekje vol weetjes over de vaart en de meren langs de kanalen. De mooiste fietstocht langs het water!

Praktisch

De brochure ‘Vaartketsersroute’ is gratis te verkrijgen via de toeristische infopunten in Dessel, Mol en Retie. Je kan de brochure hier binnenkort ook downloaden.

De fietsroute volgt het netwerk van fietsknooppunten van Toerisme Provincie Antwerpen.

  • Fietsbrochure Sporen in het Zand – volksverhalen, Balen, Geel, Meerhout, Mol

De Kempen… Land van heuvels die bloot en bluts tussen de dennenbossen liggen, naakte koppen van geelachtig zand. Schoon? Schoon ja! (Edward Vermeulen, 1934)

Land van purperen hei en eenzame huisjes met een berk erbij (Armand Preud’homme, 1941)

Over het Kempenland is al veel geschreven en gezongen. Is de Kempen écht het land van enkel duinen, dennen, zand en hei? Neem je fiets en ontdek het zelf!

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, de Provincie Antwerpen en erfgoedcel k.ERF stippelden een fietsroute uit doorheen het Kempense Landduinenland in Balen, Meerhout, Geel en Mol. In een begeleidende brochure lees je verhalen over het Kempense landschap van vroeger en nu, doorweven met oude en nieuwe volksverhalen en foto’s van weleer. Ontdek de merkwaardige geschiedenis achter onze kapellen en molens. Ontmoet opmerkelijke figuren zoals ingenieur Kümmer, Peer Plimp en zuster Antonia.

Praktisch

De brochure ‘Sporen in het zand’ is gratis te verkrijgen via de toeristische infopunten in Balen, Meerhout, Mol en Geel. Je kan de brochure hier ook downloaden.

De fietsroute volgt het netwerk van fietsknooppunten van Toerisme Provincie Antwerpen.

  • Lekker Kempens – Een rondreis langs lokale producten en gerechten – ICE, Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol, Retie

De Antwerpse Kempen hebben heel wat lekkers te bieden! De trappistenbieren van Westmalle zijn tot ver over de grenzen bekend en producten zoals de Lierse Vlaaikes of de rauwmelkse geitenkaas van boer Polle zijn erkend als streekproduct. Ze zijn niet alleen lekker, er hangt ook een hele traditie en geschiedenis aan vast.

In dit boek maken we een lekkere reis doorheen de Antwerpse Kempen. Doorheen 20 thema’s maak je kennis met de culinaire Kempen van vandaag én de jarenlange traditie die daarachter schuilgaat. De verhalen worden aangevuld met een heerlijke selectie van authentieke Kempense gerechten en recepten met de beste Kempense producten. Voorgerecht, hoofdgerecht, dessert of hapje: zet de Kempen op het menu!

Een project van de drie Antwerps-Kempense erfgoedcellen, vzw Rurant, Vormingsplus Kempen, ondersteund door het Europese subsidiëringsprogramma LEADER. Met foto’s van Jan Crab

Praktisch

Het boek is te koop via het Davidsfonds en Standaard Boekhandel voor de prijs van 24,95 euro.

De fietsroute volgt het netwerk van fietsknooppunten van Toerisme Provincie Antwerpen.

  • Hobbelkind – Een nieuwe Geelse legende – volksverhalen, zorgerfgoed, Geel

Een koning en een koningin krijgen na 25 jaar huwelijk eindelijk een kind: prins Paradis!
Alle feeën voorspellen de kleine prins een prachtig leven.
Eén fee jaagt de koningin zeer véél angst aan: 
Ze voorspelt dat een paard ongeluk zal brengen.
De koningin slaat op hol.
Het prinsenkind wordt angstvallig binnengehouden.
Alle paarden in het rijk worden gedood.
Een stel heksen en de prinses verzinnen stiekem een gruwelijk plan.
Op een dag dringt het gevaar toch het paleis binnen.
De prins wordt een Hobbelkind. 
Het Hobbelkind verandert langzaam in een Horrorkind…

De legende van de Heilige Dimpna bepaalt de identiteit van de stad Geel en haar inwoners, tot op de dag van vandaag. Kan een nieuwe legende ook nog iets teweeg brengen? Theatermaakster Hanneke Paauwe ging aan de slag met dit uitgangspunt en schreef met Hobbelkind een nieuwe legende.
Dit sociaal artistiek project is een organisatie van cultuurcentrum de Werft Geel.  De voorstelling/film werd in 2014 gespeeld door acteurs van het OPZ Geel, Kunsthuis Yellow Art en MPI Oosterlo. Dit boekje bevat de tekst van deze theatervoorstelling.

Praktisch

De brochure ‘Hobbelkind’ is gratis te verkrijgen bij erfgoedcel k.ERF.