Open Monumentendag 2019


 

Open Monumentendag is hét grootste monumentenfeest van Vlaanderen. Honderden monumenten openen op zondag 8 september gratis de deuren om monumentenliefhebbers en nieuwsgierigen te verwelkomen. In onze regio kan je zeven bijzondere Kempense plekken ontdekken!

Programma k.ERF:

Download het overzicht

Geel

Oldtimers aan de Molen
Terug in de tijd aan het Bakkerijmuseum en de Molen van ’t Veld. Een oldtimerhappening met meer dan 200 tractoren, een ambachtenmarkt en demonstraties: dat is het dagelijks leven van vroeger beleven! De historische Worfthoeve, waar vandaag het Bakkerijmuseum zich bevindt, en de beschermde Molen van ’t Veld zijn die dag gratis te bezoeken!

Praktische info en openingsuren

Laakdal

Ontdek de schatten van Kasteel Meerlaer
Benieuwd naar wat er gebeurt achter hoge kasteelmuren en -poorten? Kom binnen en ervaar het kasteel! Uniek om te bezoeken is de prachtige kapel. Oorspronkelijk was dit een zomerhuis van de familie Schollaert, later werd het bekend als het Wazinghuis in het Vlaamse televisiefeuilleton Wij, Heren van Zichem. Vandaag is het een unieke feestlocatie met een zomerse ijsbar. Geniet na Open Monumentendag van een heerlijk kasteeldiner (reservatie via website). Smullen maar!

Praktische info en openingsuren

Meerhout

Tekenworkshop 'De Stenen Vertellen'
In deze workshop ontdekken we samen, al tekenend, de spannendste verhalen uit de geschiedenis van de St.-Trudokerk. We gaan op avontuur in de toren, waarvan de fundamenten bijna 1000 jaar oud zijn. Illustratrice Leslie Saurus helpt ons om daarbij de leukste illustraties te maken. Geschikt voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.

Praktische info en openingsuren
Inschrijven voor de workshop

Mol

Bakken en bezichtigen? Aan de Ezaartmolen en Het Karelshuis
De molen en het bakhuis openen de deuren! Een idyllisch ontmoetingsplekje waar materieel en immaterieel erfgoed met elkaar verbonden worden. Zo geven wij gewoonten, kennis en technieken door aan een volgende generatie. Het Karelshuis staat niet zomaar nabij de windmolen van Ezaart. Op de oude wijze graan malen en brood bakken betekent tenslotte de korte keten bevorderen. Er zijn demonstraties bakken in de Kempense oven. Inschrijven is niet nodig. Kom zeker langs!

Praktische info en openingsuren

Kunst en entertainment op den BoulevART
Drie prachtige herenhuizen uit het interbellum aan den Boulevard worden uitzonderlijk opengesteld tijdens een programma van 2u. In een gegidste rondleiding van 1,5 uur krijg je een glimp van de pracht en het interieur van deze woningen en worden de oorspronkelijke eigenaars toegelicht. De rondleiding wordt afgesloten in het SJB-college, waar Trio MuzeMan de deelnemers een halfuurtje muzikaal en poëtisch zal verrassen. Voorinschrijven is verplicht en kan vanaf 24 augustus tot 4 september (tot invulling van de plaatsen) via volgende link: www.gemeentemol.be/boulevart.

Praktische info en openingsuren

Fietstocht in het spoor van de bevrijding
Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding, organiseert de Molse Gidsenkring in samenwerking met “VVG Mol” en “Battle for the locks” een belevingsvolle fietstocht. Tijdens deze tocht zal de gids deze lokale geschiedenis terug tot leven laten komen aan de hand van verhalen van zij die erbij waren. Inschrijven verplicht – max. 50 deelnemers!

Praktische info en inschrijven

Bevrijdingsconcert in de Abdij van Postel
De beiaard weerklinkt in de Postelse bossen! 75 Jaar geleden verlieten de Duitsers net op tijd Postel, zodat de abdij gespaard bleef van bombardementen. Met dit gratis concert gedenken we de bevrijding.

Praktische info en openingsuren