Lang leve ons archief


In 2014 dook k.ERF een jaar lang intensief de archiefwereld in. Intergemeentelijke archivaris, Bram Dierckx, ging op bezoek in de verschillende documentatiecentra en archiefinstellingen. Uit deze plaatsbezoeken vloeiden actieplannen op maat. De intergemeentelijke archivaris organiseerde opleidingen voor onze heemkringen en voor de archiefveantwoordelijken van de k.ERF-gemeentes. Helemaal op maat en praktijkgericht. We blijven de zorg voor onze archieven ook nu verder opvolgen. Verder investeren we met onze regio ook in duurzaam, zuurvrij materiaal om onze oude archiefstukken in te bewaren.

Wil je aan de slag met je archief?

We maakten deze handige toolbox vol handleidingen en documenten.

Handleiding Archiefbeheer

 

Wat is archief en wat niet? Moet ik alles bijhouden? Mijn archief beheren, hoe begin ik daar aan?

 

Lees of download hier onze beknopte handleiding archiefbeheer voor erfgoedverenigingen.

Bewaarovereenkomst

 

Een vereniging wil zijn archief in bewaring geven bij de heemkring. Leg deze afspraak goed en duidelijk vast in een overeenkomst.

 

Lees of download hier ons model voor een bewaarovereenkomst voor erfgoedverenigingen.

Schenkingsovereenkomst

 

Een vereniging wil zijn archief schenken aan de heemkring. In dat geval sluit je best een schenkingsovereenkomst af. Zo vermijd je problemen in de toekomst.

 

Lees of download hier ons model voor een schenkingsovereenkomst voor erfgoedverenigingen.

Verdiepen in archiefbeheer

 

Hoe kan ik me nog meer verdiepen in het archiefbeheer? We bundelden enkele interessante artikels in één document, uren leesplezier met deze reader.

 

Lees of download hier onze reader archiefbeheer voor erfgoedverenigingen.

Inpakdagen

 

Archief beschrijven en verpakken, is een hele klus. Doe dit niet alleen. Organiseer een Inpakdag. Nodig hier zowel de leden van de heemkring als sympahtisanten voor uit. Hoe leid je zo’n inpakdag in goede banen? Welke taken zijn er en wie doet wat? Volg deze handige Inpakfiches.