Feesten


Vlaanderen heeft een feest-cultuur en in de k.ERF-regio doen we daar met plezier aan mee! Ontdek wat “feesten” met immaterieel cultureel erfgoed te maken heeft op www.feestelijkvlaanderen.be.

Klik op de blokjes hieronder voor meer informatie per traditie.

Sint Maarten wordt op verschillende plaatsen in Nederland en Vlaanderen gevierd. Overal legt men andere accenten. Het is een divers feest. Hoe ontstond het feest? Sommige zeggen dat het teruggaat tot de Germanen die rond die periode een winterfeest vierden. Anderen houden het bij een kerkelijke viering. Vandaag is Sint Maarten een echt volksfeest dat vooral door buurten en buurtcomités wordt georganiseerd. Veel Sint Maartensfeesten zijn recente ontwikkelingen. De gebruiken kennen vaak een lange traditie.

SintMaartenRetie: Sint Maartensdorp

Sint-Maarten is de patroonheilige van Retie en dat wordt dan ook gevierd. Op 11 november gaan de kinderen in de voormiddag van deur tot deur en zingen het Sint-Maartenlied terwijl ze geld en snoep inzamelen.
Weken van te voren zijn de inwoners van de gehuchten bezig met het verzamelen van hout om een zo groot mogelijke brandstapel te maken. Na het invallen van de duisternis worden de vuren in de verschillende wijken en gehuchten aangestoken.
Sint-Maarten doet dan zijn ronde om krentenbollen uit te delen. Je vindt meer info op de website van Retie en op onze website over het bedelzingen in de k.ERF-regio Zing ze!

Sint-Maartensvuur in Wezel

In Mol-Wezel organiseert het Buurtwerk ieder jaar een Sint-Maartensvuur. Snoeihout wordt niet meer aangenomen om het vuur brandende te houden! Op 10 november steken ze dit gigantische kampvuur aan. Er zijn ieder jaar hapjes, drankjes en randanimatie.

Tot enkele jaren geleden organiseerde de Chiro van Mol-Rauw ook een Sint-Maartensvuur.

OlmenseVastenavondDe dagen voor de Vasten wordt er in Olmen uitbundig gevierd. Elementen van de Olmense vastenavondviering (naast verschillende bals):

  1. Bedeltocht: De kinderen gaan verkleed van deur tot deur ‘bedelen’. Ze zingen liedjes waarvoor ze snoep en een centje krijgen. Voor meer informatie over deze traditie: zie onze projectwebsite Zing Ze!
  2. Hanekap: Op de vooravond houdt elke partij een ‘hanekap’. Bij dit volksspel moet de kop van een haan er af worden geklopt. Iedere partij doet dit op een eigen manier: op een ronddraaiend rad, met de fiets, geblinddoekt,… Wie de kop van de haan eraf slaat, is de nieuwe koning. Hij is vanaf dan duidelijk herkenbaar aan zijn koningskleren en hoed. De persoon die voor de koning heeft geslagen is de ordenance. Hij moet de stok – met een haan op – van de koning vasthouden.
  3. Defilé: Alle leden van de partij hebben speciale kleren aan, in de kleuren van de vlag van de partij. ze komen samen op de markt, waar de koningen op het podium moeten, en de andere leden van de partijen hun koning toezingen.

Meer weten?