Doe mee aan de Nacht van het Kempens Erfgoed


Op vrijdag 20 oktober 2017 gaat in de k.ERF-regio voor de derde keer de ‘Nacht van het Kempens Erfgoed’.
Een Nacht waarop we met heel de Kempen pronken met ons rijke Kempense Erfgoed. We roepen socio-culturele verenigingen, musea, gidsenbonden, jeugdbewegingen, iedereen (!!) op om een frisse, toffe erfgoedactiviteit te organiseren. In ruil krijg je heel wat steun van k.ERF!!

 

Wat voor activiteiten kunnen meedoen?
Enkele voorbeelden:

 • Een verhalenwandeling of griezelwandeltocht met lokale griezelverhalen
 • Een nostalgische caféavond waar foto’s van je dorp getoond worden of verhalen van toen verteld worden.
 • kookworkshop met recepten van de moemoe’s uit je dorp
 • filmavond met oude filmpjes over je dorp
 • (volks)muziekavond op een bijzonder locatie, enz.

Wat krijg je als organisatie in ruil?

 • k.ERF voert promo in gans de Antwerpse Kempen.
 • Promotiemateriaal om lokaal extra promo voor jouw activiteit te voeren
 • Je kunt tot 250 euro aan kosten inbrengen bij k.ERF!

Interesse? Meer weten?
Contacteer janna@erfgoedcelkerf.be of bel 014 56 66 88.

 

 

Beleef Dimpna!


Het Gasthuismuseum krijgt in februari een facelift! Vanaf 16 februari kun je in het museum vol op Dimpna beleven. Sint-Dimpna is de patroonheilige van de stad Geel en wordt aanroepen tegen geestesziekten. Ze werd vlakbij het Gasthuismuseum onthoofd door haar krankzinnige vader. Vroeger kwamen mensen van ver naar de Geelse Sint-Dimpnakerk om de heilige te aanbidden in hoop op genezing. Ook vandaag inspireert Dimpna de Gelenaren en mensen van over heel de wereld. Iedere 5 jaar is het groot feest in Geel, dan vieren ze de Dimpnadagen. Over zo een straffe madam valt natuurlijk veel te vertellen. In het nieuwe museumconcept gebeurt dit dan ook!

Voor het concept werd ontwerpbureau Mimesis onder de armen genomen.
Op zondag 12 februari wordt het vernieuwde museum voorgesteld aan pers en genodigden.
Vanaf 16 februari kan het grote publiek kennis komen maken met Dimpna.

 

 

Vertelcafé – De cafés en dancings van ’t Rauw – 12 februari


Vertelcafé over cafés

Het Feestcomité van het Molse gehucht Rauw plant vanaf de zomer een grote ode aan de Rauwse cafés en dancings. Ooit vond je in dit dorp meer dan 30 cafés. In de jaren 1970 was ’t Rauw the place to be voor de Kempense jeugd die massaal naar dancing
s als de Barchoc, Cubana en den Disco. Vanaf 1981 had het dorp zelfs een eigen piratenradio, Radio Atlantis.

Op zondag 12 februari organiseert het feestcomité i.s.m. de Rauwse werkgroep voor geschiedenis een vertelcafé. Dit café gaat door in het Hof van ’t Rauw, van 11 tot 13 uur, met gratis drank en zoetigheden.
In het vertelcafé worden verhalen, namen van cafés, cafébazen, straffe verhalen, enz. gesprokkeld.
Wie foto’s heeft, mag die meebrengen. Ze worden gedigitaliseerd, de eigenaar krijgt ze zeker terug.

Back to the Barchoc

De verhalen worden verwerkt in een groot project getiteld ‘Back to the Barchoc’.
Er komt een pop-up retrocafé met expo, een rondtoerende caravan waarin live Radio wordt gemaakt, een dorpsbal met de deejays van toen en nu, een theaterbustour door het dorp en zijn cafégeschiedenis én het feestcomité brengt ook een eigen feestbier op de markt.
Of hoe erfgoed van vroeger de mensen vandaag doet samenwerken en samenkomen.

Lezing – “Geel, de Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten” – 3 februari


De beeldenstorm in Geel

In de zomer van 1566 raakten de gemoederen in de Nederlanden oververhit. Een explosieve mix van religieuze, sociale en economische onrust begon te gisten. De situatie was niet meer in de hand te houden toen het Spaans-Habsburgse bewind in Brussel concessies deed en uiteindelijk duldde dat andersdenkenden openlijk bijeenkwamen in de velden rondom de grote steden.

Evenmin kon men iets beginnen tegen het fenomeen dat zich vanaf augustus 1566 overal in de Nederlanden voltrok. De Beeldenstorm verspreidde zich na 10 augustus razendsnel door het land.

In Antwerpen bleef gedurende 20 tot 22 augustus geen enkel van de tientallen aanwezige godshuizen in en om de stad van vernielingen gespaard. Daags daarna trokken de beeldenbrekers in groepen de Antwerpse Kempen in. Omstreeks 24 augustus sloegen zij onder leiding van de Geelse ex-priester Jan van Houte toe in de St.-Dimpna- en St.-Amandskerk en richtten grootschalige vernielingen aan.

Een krachtig antwoord van landsheer Filips II kon niet uitblijven: hij stuurde zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva, met een leger om orde op zaken te stellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde hij een rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten. De harde hand van Alva werd gevoeld in Geel: een zekere Pierre Vekemans werd door de ‘Bloedraad’ gevonnist en voor eeuwig uit het land verbannen. Nog jaren na de Beeldenstorm waren Alva’s commissarissen druk doende om een inventaris op te maken van geconfisqueerde goederen in Geel en omgeving (waaronder die van Pierre Vekemans).

Soms levert dit voor de lokale historie interessante gegevens op. Zo komen we bijvoorbeeld ‘De Herberge byden Gasthuyse gestaen tot Gheele genaempt Het Peerdecken’ tegen. Welke schade richtten beeldenstormers aan in de Sint-Dimpnakerk en de Sint-Amandskerk? Hebben geestelijken uit Geel getracht een deel van de kerkinboedel in veiligheid te brengen? Hoe ging de Raad van Beroerten te werk? Tijdens de lezing wordt uitgebreid stilgestaan bij deze en andere vragen.

Lezing door Sander Wassing

Sander Wassing is historicus, woonachtig in Utrecht en als conservator verbonden aan de Stichting Historisch Museum Hazerswoude. Al enige jaren is hij als freelancer druk doende met zijn grootste passie: lezingen geven over uiteenlopende, historische onderwerpen en deze verbinden met de lokale geschiedenis van een stad of streek.

Praktisch:

 • De lezing gaat door op vrijdag 3 februari 2017 om 20 uur.
 • Locatie: de Expozaal in het Cultuurcentrum De Werft, Werft 32 in Geel.
 • De toegang is gratis.
 • Organisatie: Geels Geschiedkundig Genootschap

Subsidie voor samenwerkingsprojecten – deadline 1 maart


k.ERF steunt projecten waarbij verenigingen samenwerken om een collectie, traditie, ambacht, digitaal erfgoed, enz. op een goede manier te bewaren, beschrijven, borgen of aan een publiek te tonen.

Hoe dien je een project in?

 • Contacteer de erfgoedcel via janna@erfgoedcelkerf.be
 • De erfgoedcel overloopt met jou een ‘projectfiche’
 • Vul de projectfiche verder aan
 • Dien de projectfiche ten laatste 1 maart in (per mail of per post)
 • Indien je project wordt goedgekeurd, sluit k.ERF een overeenkomst af met de aanvrager en andere partners in het project.

Meer info en de nodige documenten vind je hier.

Vaartketsers trekken samen aan 1 zeel. Bron: heemkring Dessel.