Bezoek het retabel van Sint-Job


De St.-Jobkerk van Schoonbroek doet dit jaar voor het eerst mee met de Open Kerkendagen. Op 3 en 4 juni zijn er gratis rondleidingen, een diavoorstelling, een bar in de pas gerestaureerde pastorietuin en een kinderhoekje. De blikvanger in de Schoonbroekse kerk is zonder twijfel het majestueuze 16de eeuwse retabel van Sint-Job. Een echt uniek meesterwerk! Daar zijn verschillende kunsthistorici het over eens.

Een uniek stuk in de Kempen en daarbuiten
Retabels zijn rijkelijk versierde kijkkasten die een bijbelverhaal vertellen, scène per scène, zoals een stripboek. Vanaf 1400 duiken in Vlaanderen de eerste retabels op. Kerkbesturen bestelden deze pronkstukken om het prestige van hun kerk te verhogen. Ook in het buitenland werden deze staaltjes Vlaams vakmanschap populair. Heel wat retabels werden in Antwerpen gemaakt, ook dat van Sint-Job. Door oorlog en andere rampen werden veel retabels doorheen de eeuwen vernietigd. Vandaag blijven er in België nog maar 12 Antwerpse retabels over. Het Schoonbroekse St.-Job retabel uit midden 16de eeuw, is er één van.

Een fabel van een retabel
Het retabel van St.-Job vertelt het verhaal van de heilige Job. En dat is geen prettig verhaal. Job is een veehandelaar die alle geluk van de wereld lijkt te hebben. Dagelijks dankt hij God voor zijn succes. Op een dag geeft God aan Satan de toestemming om Jobs geloof te testen. En dan begint de miserie. Job wordt overladen met ziektes en rampen. Hij ondergaat al deze beproevingen en wordt op het einde beloond door God. Het retabel bestaat uit tientallen kleine beeldjes en schilderwerkjes die al dit onheil gedetailleerd uitbeelden.

Een meesterwerk in een kleine dorpskerk
Het grootste mysterie van het St.-Job retabel is misschien wel hoe dit topstuk van wereldniveau in een klein Kempens dorpje is terecht gekomen. Een mogelijkheid is dat de abdij van Corsendonk Schoonbroek op de kaart wilde zetten als bedevaartsoord tegen de pest en rampspoed. En dus plaatsten ze in Schoonbroek het St.-Jobretabel. Maar zeker van deze hypothese is niemand . Hoe het ook gelopen is, de kerk van Schoonbroek is trots op hun meesterwerk. De kerk is niet vaak open, dus de Open kerkendagen zijn het ideale moment om deze kerkparel te ontdekken, met of zonder gids.

Praktisch:

  • Zaterdag 3 en zondag 4 juni, doorlopend van 10 tot 17 uur.
  • Kerk Schoonbroek Retie
  • Gratis gidsbeurten om 11, 14 en 16 uur. Inschrijven is niet nodig
  • Gratis boekje over kunstpatrimonium van de kerk aan het onthaal
  • Bar in pastorietuin

Vacature Projectmedewerker k.ERF


Interesse in (cultureel) erfgoed en zin om de erfgoedcel tijdelijk te komen versterken? Bekijk dan zeker onze vacature voor een “projectmedewerker“! Solliciteren kan tot en met 21 mei 2017!

Functie en taken: Je wordt tewerkgesteld bij Erfgoedcel k.ERF, waar je zult werken rond de inventarisatie, het behoud en de ontsluiting van cultureel erfgoed. Je ondersteunt de erfgoedcoördinator op administratief en projectmatig vlak en beheert op zelfstandige basis erfgoedprojecten. Meer informatie vind je in de vacaturetekst.

Postelse Pracht – de boekenwereld van de abdij van Postel


Bezoek de jubileumexpo ‘Postelse Pracht’

In 2017 is het 300 jaar geleden dat de Duitse kunstenares en entomologe Maria Sybilla Merian overleed. Het is ook 500 jaar geleden dat plantkundige Rembert Dodoens werd geboren.
De boeken van zowel Merian als Dodoens vind je in de boekencollectie van de abdij van Postel.

In het Bezoekerscentrum van de abdij loopt dit jaar een jubileumexpo met de prachtige werken van beide kunstenaars-wetenschappers. Niet te missen!

Plan je bezoek
Het bezoekerscentrum bevindt zich achter de gesloten deuren van de abdij. Je wandelt er dus niet zo maar binnen. Dankzij de Molse Gidsenkring zijn er wel heel wat mogelijkheden om de boekenpracht te ontdekken:

  • Groepen: reserveer via toerisme@gemeentemol.be of molse.gidsenkring@telenet.be
  • Individueel: iedere zaterdag van juli en augustus start er om 14 uur een rondleiding binnen de abdijmuren. Vooraf reserveren is niet nodig. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar aan het toeristisch infopunt in de abdij, ‘Huyze Colibrant’, vanaf 13.30 uur.
    Kostprijs: 6 euro (proevertjes inbegrepen en voordeeltarieven voor kinderen en -18-jarigen)

Gratis jubileumkaartje, zolang de voorraad strekt

k.ERF maakte samen met de Molse Gidsen een mooi jubileum-promokaartje met een prent van Maria Sybilla Merian. Het kaartje kun je ook gewoon als postkaartje gebruiken.
Het is gratis, en beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Wil je graag dit kaartje graag ontvangen? 

We sturen het graag naar je op. Mail hiervoor naar info@erfgoedcelkerf.be
Je vindt het vanaf 10 mei ook in de bibliotheken van de k.ERF-regio.

Collectiedag Molse Duivensport


Oproep aan alle duivenmelkers
of vrienden en familie van duivenmelkers van vroeger en nu

Duivenmaatschappij ‘De Vlugge Vlieger’ plant een publicatie en expo over de rijke Molse duivensport. En jij kunt helpen!

Op 7 mei organiseren we een collectiedag in het duivenlokaal van de Vlugge Vlieger (Borgerhoutsedijk 68, nabij de Ring Mol).
Breng tussen 11 en 17 uur oude foto’s, filmpjes, affiches, constateurs, trofeeën, archiefstukken, enz. Dit materiaal wordt op 7 mei ter plaatse gedigitaliseerd en beschreven. Moet je even wachten? Niet getreurd, we bieden je een gratis drankje en hapje aan.

Met onze collectiedag hopen we op 1 dag heel wat info over het Molse Duivesportverleden te verzamelen. Aarzel niet om langs te komen. Alle info, hoe klein ook, is welkom!

Meer weten of kun je niet komen?
Contacteer Tom Aerts: 0479 93 32 18 of aerts.tom@telenet.be

Download hier Flyer Collectiedag Duivensport 

4 redenen waarom je Erfgoeddag in Mol niet mag missen!


Het Jakob Smitsmuseum bestaat 40 jaar. Feest! En dubbel feest op 23 april want dan is het Erfgoeddag! Hier het volledige Programma Erfgoeddag 2017. Onze 4 TIPS voor Erfgoeddag in Mol:

TIP 1 - Gratis naar de expo 'Veertig keer Smits' - unieke werken!
De expo ‘Veertig keer Smits’ is een MUST SEE als je fan bent van kunst en de Kempen. Het Jakob Smitsmuseum bracht maar liefst 40 topwerken uit privécollecties en collecties van (inter)nationale musea samen in Mol. Sommige werken worden voor ’t eerst getoond!
Jakob Smitsmuseum Sluis
GRATIS open op 23 april van 10 tot 18 uur
www.jakobsmits.be

TIP 2 - Bezoek het atelier van Smits. Voor 1 dag open!

Jakob Smits woonde en werkte in Achterbos. Hij bouwde er een huis, het Malvinahof, en een atelier met bijzondere lichtinval. Een lichtlaboratorium. Het Malvinahof is vandaag in privébezit. De eigenaar is het pand aan het renoveren. Op Erfgoeddag mag je voor 1 dag eens binnen piepen.
Malvinahof, Achterbos
GRATIS open op 23 april van 10 tot 18 uur

TIP 3 - Kunst shoppen! De spiksplinternieuwe museumshop van het Jakob Smitsmuseum!
Trakteer jezelf op een Jakob Smits! De schilderijen zijn wat duur, maar het Jakob Smitsmuseum vond een oplossing: een mooie museumshop met wonderlijke items.
Puzzels, pennen, bladwijzers, magneetjes, coasters, …
Allemaal met werk van Smits!
Jakob Smitsmseum, Sluis
GRATIS open op 23 april van 10 tot 18 uur
TIP 4 - Jakob Smits gaat digitaal! APPlaus!

Download de Erfgoedapp en ontdek Smits. In het Jakob Smitsmuseum geeft de app extra uitleg bij enkele werken.
In Achterbos neemt de app je mee langs het schilderspad, de huizen en plekken waar de kunstenaars van de Molse School woonden en werkten.
Het Schilderspad start aan de PC van Achterbos, 6 km.
De Erfgoedapp is GRATIS.