Kunstkamp – 4/4de ZELF in het Jan Hoet Huis


K U N S T K A M P – 4/4de ZELF
Een kunstkamp geïnspireerd door Paul Blockx
maandag 29/ 10 en dinsdag 30/10

Zouden monsters van gedichten houden?
Als je Sinterklaas vlindervleugels geeft, kan die dan vliegen?
Zouden robots kunnen genieten van naar de kapper gaan?

Zin om twee dagen te bouwen, ontwerpen, uitvinden, kneden, verven, verkleden of fotograferen? Dan ben je helemaal welkom op ons ‘4/4de zelf kamp’!

Datum: 29 en 30 oktober 2018
Uur: 9u – 15u30
Locatie: Jan Hoet Huis, Pas 204, Geel
Inschrijven / meer info: karen.delfosse@opzgeel.be
Prijs: 20 € voor beide dagen
Leeftijd: van 9 tot 12 jaar (geboortejaar 2006 – 2009)
Begeleiding door Liesbeth Eysermans a.k.a. Cultuurgulzigaard

Enkele praktische afspraken om onze allereerste editie van het kunstkamp goed te laten verlopen:

 • Geef dochter/zoonlief een lunchpakket, snacks en drankje mee. Enkel water hebben we ter plekke.
 • Onder het motto ‘Hoe vettiger, hoe prettiger’: doe dochter/zoonlief speelkleren aan, we zullen gegarandeerd een beetje vuil worden.
 • Kinderen kunnen enkel deelnemen als ze beide dagen aanwezig, 29 en 30 oktober, zijn. We starten stipt om 09 uur en stoppen stipt om 15.30 uur.
 • Dinsdag 30/10 zal er rond 15 uur een vernissage zijn waarvoor u alvast van harte bent uitgenodigd. Details over de vernissage volgen nog.
 • De deelnameprijs voor de twee dagen is 20 euro per kind. U betaalt deze cash voor de aanvang van de tweedaagse op maandagochtend. Vrijetijdskaarten worden geaccepteerd.
 • Indien uw kind allergieën of speciale aandachtspunten behoeft, gelieve deze door te spelen per mail en ons er evt. Maandagochtend nog eens op te attenderen.
 • Zoon of dochterlief hoeven geen voorkennis te hebben in eender welke artistieke uitingsvorm. Plezier in de verschillende uitingsvormen (fotografie, drama, woord, beeld, mixed-media,…) primeert voor ons. Er zijn voldoende pauzes ingebouwd doorheen de twee dagen.
 • De resultaten van de experimenten en vormgeefsels van uw kind, zullen maar liefst op drie locaties getoond worden en dit volledig in het kader van de expo over Paul Block ‘4/4de Zelf’. Uzelf zal hun werken kunnen bewonderen tijdens de vernissage van de tweedaagse in het Jan Hoethuis op de Geelse OPZsite. De werken zullen overigens te bewonderen zijn in het Jakob Smitsmuseum in Mol waar we onderdeel zullen uitmaken van de expo en vervolgens ook in het bezoekerscentrum van het OPZ. Jullie ontvangen gratis tickets om de expo 4/4de zelf in het Jakob Smitsmuseum te kunnen bezoeken samen met jullie zoon/dochter.

Kunstkamp 4/4de ZELF is een organisatie van het Jakob Smitsmuseum en Rift.
in samenwerking met erfgoedcel k.ERF, Cultuurgulzigaard en de Vlaamse Overheid
in het kader van de expo 4/4de ZELF over het leven en oeuvre van kunstenaar Paul Blockx.

 

 

Ontdek op Open Monumentendag de échte schatten van kasteeldomein Meerlaer


Op zondag 9 september is het groot feest op kasteeldomein Meerlaer. Die dag is het Open Monumentendag én kun je voor het eerst kennis maken met de ‘Schatten van Meerlaer’. Vzw Wakkerdal, Vormingplus Kempen, k.ERF, Plateau en domein Meerlaer gingen de afgelopen maanden op zoek naar de meest waardevolle Meerlaerse schatten. Die vonden ze niet in een kluis of schatkist maar bij de mensen die op en rond het domein wonen en werken, zowel vroeger als vandaag. Een expo, magazine en fotoreportage laat deze schatten van mensen in vol ornaat blinken!

‘Schatten van Meerlaer’ is een initiatief van vzw Wakkerdal en kwam tot stand in samenwerking met Vormingplus Kempen, Plateau, kasteeldomein Meerlaer, IOED De Merode, de gemeente Laakdal, cultuurraad Laakdal, Traiteur Filet Puur, het bewoners buurtcomité en k.ERF.

Met ‘Schatten van Meerlaer’ brengen deze partners in het najaar de verhalen van Meerlaer naar de mensen van de regio. Vormingplus Kempen interviewde enkele bewoners van het park en goot die verhalen in het glossy ‘Schatten van Meerlaer’-magazine. Dit magazine is gratis en bevat ook een weetjeswandeling rond het kasteeldomein. Erfgoedcel k.ERF dook de archieven van kasteelheer Karel in en maakte een expo die door Laakdal en ook Geel zal reizen. De artistieke werking van Jeugdhuis Vonk, Plateau, ging met jonge fotografen op pad op zoek naar de schoonheid van het kasteeldomein. Die foto-expo gaat mee op reis met de expo. Met de steun van de gemeente en de cultuurraad van Laakdal lanceren we dit alles feestelijk op Open Monumentendag.

Schatten van Meerlaer feest op Open Monumentendag
De expo, het magazine en de fotoreeks worden op 9 september voor het eerst getoond tijdens Open Monumentendag in kasteel Meerlaer. Die dag is er ook een Do-It-Yourself-markt voor jonge ondernemers, gegidste rondleidingen, een fotozoektocht, een zomerterras met ijsjesbar en een kasteeldiner door Filet Puur. Erfgoedcel k.ERF roept ook iedereen die ooit een feestje bouwde in kasteel Meerlaer op om een foto van dat feest mee te brengen. Die foto wordt ter plaatse gedigitaliseerd en krijgt een plaatsje in de grote, ‘schatrijke’ geschiedenis van kasteel Meerlaer!

Praktisch:

 • Open Monumentendag, 9 september van 10 tot 18 uur op Kasteeldomein Meerlaer.
  Verboekt 115, Laakdal
 • Gegidste rondleidingen in en rond het kasteel om 11, 13, 14 en 15 uur. Inschrijven kan op de dag zelf een half uur voor aanvang van de rondleiding.
 • De expo en het magazine ‘Schatten van Meerlaer’ zijn gratis. Het magazine kun je vanaf 9 september afhalen op de expo, in het gemeentehuis of aan het onthaal van het Kasteeldomein Meerlaer.
 • De Do-It-Yourselfmarkt start op 9 september om 13 uur.
 • Voor het Filet Puur avonddiner moet je inschrijven. Alle info via http://www.filetpuur.be/kalender
 • Vierde je ooit feest in kasteel Meerlaer? Heb je hier een foto van? Maar kun je niet aanwezig zijn op 9 september? Contacteer dan Janna Lefevere van erfgoedcel k.ERF, janna@erfgoedcelkerf.be, 0486 91 27 73
 • De expo reist in het najaar door Laakdal en stopt ook in Geel.
  Reisdata en locaties:

  • 9/09 (volledige dag) en 16/09 (namiddag) – Kasteel Meerlaer
  • 24/09 t.e.m. 7/10 – Gemeentehuis Laakdal, Markt 19
   (tijdens de openingsuren)
  • 15/10 t.e.m. 28/10 – Lokaal dienstencentrum, Diestsebaan 63
   (tijdens de openingsuren)
  • 5/11 t.e.m. 18/11 – Kasteel Kaneel, Oud Gemeentehuis Eindhout
   (tijdens de openingsuren)
  • 8/12 en 9/12 – Jeugdhuis de Vonk, Diestseweg 135, Geel
   (tijdens de Kerstmarkt)

Kempense Klaprozen Feest


Op 6 oktober nodigen k.ERF en Erfgoed Noorderkempen iedereen die meewerkt(e) aan het project Kempense Klaprozen uit voor een bedankingsfeestje. Dit feest gaat door in de Casteleer in Kasterlee.

Inschrijven doe je via deze link, of door te mailen naar janna@erfgoedcelkerf.be, of te bellen/berichten naar 0486 91 27 73.

We lanceren die dag ook de vernieuwde, volledig aangevulde website én de infobordjes die aan de oorlogsmonumenten komen te staan en linken naar www.kempenseklaprozen.be.

PROGRAMMA

 • 10 uur – Onthaal met koffie en zoets
 • 10.30 uur – Welkomstwoord
 • 10.40 uur – Terugblik op het project Kempense Klaprozen en het onderzoek
 • 11.15 uur – Lancering vernieuwde, helemaal gevulde website en infobordjes oorlogsmonumenten
 • Aansluitend receptie

Praktisch

 • Datum: zaterdag 6 oktober van 10 uur tot 13 uur
 • Locatie: De Casteleer, Pastorijstraat 38, Kasterlee
 • Voor wie? (oud)-leerlingen, leerkrachten, heemkundigen, team Kempense Klaprozen, archiefmedewerkers, iedereen die een steentje bijdroeg aan Kempense Klaprozen
 • Graag bevestigen dat je aanwezig zult zijn. Inschrijven kan online via deze link, of door te mailen naar janna@erfgoedcelkerf.be, of te bellen/berichten naar 0486 91 27 73.

Projectcoördinator erfgoedwaardering 4/5de


ProjectCOÖRDINATOR ERFGOEDWAARDERING 4/5 (M/V)

De projectvereniging Erfgoed Noorderkempen is een intergemeentelijk samenwerkingsverband van de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar. Binnen deze projectvereniging werken de IOED (Intergemeentelijk Onroerend Erfgoeddienst) en de Erfgoedcel Noorderkempen aan de inventarisatie, bewaring, onderzoek en ontsluiting van het onroerend, roerend en immaterieel erfgoed. Zij staan bovendien in voor de ontwikkeling van een beleid rond erfgoed op lokaal niveau, aangepast aan de noden en wensen van de lokale besturen en verenigingen. Deze vacature kadert in een projectsubsidie van 1 jaar (oktober 2018 – september 2019) voor een pilootproject collectiewaardering.

 

FUNCTIE & TAKEN

Je wordt tewerkgesteld bij Erfgoedcel Noorderkempen voor een duur van 12 maanden. Doel van deze functie is het realiseren van een pilootproject collectiewaardering samen met drie musea uit de Noorderkempen: Begijnhofmuseum (Turnhout), Gevangenismuseum (Merksplas) en Heemkundig Museum Tempelhof (Beerse). Het zijn drie musea met een uitgesproken profiel die grotendeels of volledig met vrijwilligers werken. Ze staan ook alle drie voor de grote uitdaging om hun museumwerking en -inrichting te herdenken.

Het Begijnhofmuseum wil actief nadenken over zijn toekomst als enig professioneel museum ter wereld dat in een begijnhof is gevestigd. Gevangenismuseum en Heemkundig Museum Tempelhof gaan binnenkort verhuizen naar een nieuwe locatie. Alle drie willen bekijken welke aspecten van hun collectie binnen deze nieuwe kaders op het voorplan zullen worden geplaatst. Maar de resultaten van al dat denkwerk moeten ook worden uitgedragen. We zoeken tijdens Erfgoeddag 2018 actief het publiek op door middel van een proefopstelling. Op het einde van het traject organiseren we ook samen een studiedag en verzorgen we een e-publicatie, gericht op de brede cultureel-erfgoedsector. Als projectleider begeleid je de musea doorheen dit proces en zorg je voor de realisatie van de publieksprojecten.

Meer info over erfgoed waarderen vind je hier: https://faro.be/erfgoed-waarderen

Takenpakket:

 • Je coördineert dit pilootproject collectiewaardering & de realisatie van de publieksprojecten, studiedag en e-publicatie
 • Je stelt de projectplanning op in samenspraak met de drie projectpartners
 • Je begeleidt de projectpartners bij het maken van keuzes doorheen het traject
 • Je staat in voor de verslaggeving van elke stap in het beslissingstraject
 • Je koppelt de resultaten van het pilootproject terug naar het bestuur van erfgoed Noorderkempen en naar de achterban tijdens erfgoedbrunches & bijeenkomsten van Museumnetwerk Noorderkempen
 • Tegen Erfgoeddag 2019 organiseer je mee een 3-tal innovatieve publieksevenementen om het piloottraject in de kijker te zetten
 • Tegen september 2019 organiseer je een studiedag op Vlaams niveau en zorgt voor dat de neerslag van het traject in een e-publicatie beschikbaar is
 • Je zorgt voor de inhoudelijke en zakelijke rapportage over dit project

GEWENST PROFIEL & ERVARING

 • Je bent een gedreven self-starten met een groot hart voor erfgoed
 • Je kunt zelfstandig projecten leiden en coördineren en vergaderingen organiseren en begeleiden
 • Veel voorkennis is niet vereist, wel de bereidheid om veel bij te leren op korte termijn
 • Je bent communicatief en kunt je communicatie aanpassen aan diverse doelgroepen
 • Je kunt zelfstandig een stipte administratie voeren
 • Je bent flexibel. Avond- en weekendwerk nu en dan schrikt je niet af, met compensatie voor de overuren
 • Onder tijdsdruk hou je het hoofd koel
 • Je bent loyaal tegenover het team
 • Je kunt vlot overweg met Office-programma’s en internettoepassingen zoals WordPress, Facebook, Twitter, Google Drive, enz. …
 • Je beschikt over een rijbewijs B

DIPLOMAVEREISTEN
Je behaalde minstens een bachelordiploma

AANBOD

 • Een contractuele betrekking voor 12 maanden in een 4/5 stelsel
 • De bruto-aanvangswedde stemt overeen met de weddeschaal B1-B2
 • Een uitstekende vakantieregeling, maaltijdcheques, fietsvergoeding of terugbetaling openbaar vervoer, groepsverzekering
 • Plaats van tewerkstelling: Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout

INTERESSE?
Solliciteren kan uitsluitend online via www.turnhout.be/jobs.

Kandidaten worden na selectie op basis van motivatiebrief en cv uitgenodigd op de schriftelijke proef op donderdag 13/09/2018. Kandidaten die slagen op de schriftelijke proef worden uitgenodigd voor een jurygesprek op 20/09/2018

Solliciteren kan uiterlijk tot en met 09/09/2018

info over de werking van de Erfgoedcel Noorderkempen kan je vinden op: www.erfgoednoorderkempen.be