Graan oogsten, dat gebeurt vandaag machinaal. René Verachtert echter wil het nog eens doen zoals vroeger, met de hand! Hij heeft een klein graanveld (ca. 20 are) waarop hij met pikhaak aan de slag wil, zodra ze droog weer voorspellen. Daarvoor zoekt hij:
- Enthousiaste vrijwilligers die gekend zijn met het manueel pikken en binden van graan
- Enthousiaste vrijwilligers die graag deze techniek willen leren
- Mensen die oude, maar bruikbare, werktuigen willen uitlenen (pikhaak, sikkel, haargerei enzoverder)
Wat zit er in voor jou?
Forsballen kweken, op charmante wijze oude technieken leren én je kan er letterlijk je boterham mee verdienen. René trakteert iedereen op een boterham met spek en koffie! Of beter gezegd, genieten van het goede boerenleven!
Zelf geïnteresseerd of ken je zo iemand in je omgeving, neem met René contact op (0494 17 16 66).
Meer info over de graanoogst op oude wijze lees je hier.
Open Monumentendag 2019
Open Monumentendag is hét grootste monumentenfeest van Vlaanderen. Honderden monumenten openen op zondag 8 september gratis de deuren om monumentenliefhebbers en nieuwsgierigen te verwelkomen. In onze regio kan je zeven bijzondere Kempense plekken ontdekken!
Programma k.ERF:
Geel
Laakdal
Meerhout
Praktische info en openingsuren
Inschrijven voor de workshop
Mol
Dag van de Trage Weg!
OPROEP: organiseer een activiteit op Dag van de Trage Weg 2019
Met het jaarlijks campagneweekend Dag van de Trage Weg zetten duizenden wandelaars, fietsers en ruiters in heel Vlaanderen trage wegen in de kijker. Ze benadrukken hun belang voor veilige, gezonde en aangename verplaatsingen, vaak ook korter en sneller. Bovendien ontdekken we langs trage wegen de karakteristieke landschappen, erfgoedwaarden en cultuur van ons land.
Alle erfgoedverenigingen en -liefhebbers kunnen een activiteit organiseren tijdens het weekend van 19-20 oktober: een verhalennamiddag, een wijk- of patrimoniumwandeling, heropening van een oude kerkwegel, plaatsing van naambordjes, verkenning van een smokkelroute, een expo, enz. Alle soorten activiteiten op, langs en over trage wegen zijn mogelijk.
Doe mee en verken tal van charmante paadjes, doorsteekjes of fietsroutes in je buurt. Laat je inspireren op www.dagvandetrageweg.be, organiseer één van de vele activiteiten in Vlaanderen en reken op ondersteuning en bekendmaking door Trage Wegen vzw. Vragen?
Neem contact op via info@dagvandetrageweg.be of 09 331 59 26.
Van herdenken naar herinneren: inspiratiebrochure
Inspiratiebrochure voor herdenkingsactiviteiten gebaseerd op lokale verhalen
Lees en download hier de inspiratiebrochure – Van herdenken naar herinneren
In 2018 was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Het was ook 100 jaar geleden dat de herdenking ván die Groote Oorlog op gang kwam. Traditiegetrouw bestaat een herdenkingsplechtigheid uit diverse rituelen bij ankerplaatsen als oorlogsmonumenten en oud-strijdersgraven: het leggen van kransen, het spelen van militaire muziek, het dragen van oud-strijdersvlaggen, … Naast deze traditionele invullingen van de vieringen rond Wapenstilstand zoeken verenigingen en lokale besturen ook naar nieuwe manieren om te herdenken. Lokale, persoonlijke verhalen kunnen daarin een centrale rol spelen. Zij maken de geschiedenis tastbaar, de oorlogsmonumenten leesbaar en zijn het meest geschikt om ons stil te laten staan bij vragen als: wat willen we na 100 jaar Groote Oorlog precies herdenken en herinneren? Welke boodschap geven we door aan volgende generaties? Hoe kunnen de herdenkingsmomenten ons laten reflecteren over vrede?
Dat was precies de drijfveer achter het project “Van herdenken naar herinneren: de kracht van lokale verhalen”, dat ondersteund werd in het kader van het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed 2018. Erfgoeddienst k.ERF stimuleerde gemeentebesturen en socio-culturele verenigingen om op een creatieve manier aan de slag te gaan met lokaal historisch onderzoek en een herdenkingsaanbod uit te werken op basis van lokale verhalen. Het resultaat was een divers herdenkingsprogramma dat erin slaagde een breed publiek te bereiken.
Deze brochure bundelt de goede voorbeelden van het najaar van 2018, aangevuld met projecten uit de volledige herdenkingsperiode 2014-2018. Zo willen we verenigingen en gemeentebesturen ook na 2018 de nodige handvaten geven om de bescherming van ons oorlogserfgoed te verzekeren en de herdenkingen maatschappelijk relevant te houden.
Welke toekomst voor de erfgoedcellen?
Welke toekomst voor de erfgoedcellen?
charter
Vandaag staan de 22 erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel op een beleidsmatig erg belangrijk kruispunt. In de bijna twee decennia dat het ‘erfgoedcelmodel’ is uitgerold, hebben ze zich getoond én bewezen met allerlei vormen van ondersteuning, begeleiding en diverse publieksprojecten.
Naar aanleiding van de Vlaamse verkiezingen maken de erfgoedcellen een overzicht.
Ontdek de kaart en de concrete vraag aan de toekomstige Vlaamse regering hier