De Kempen Bevrijd

Dit najaar staat in het teken van 75 jaar bevrijding!

September 1944. Met grote vaart valt het geallieerde leger België binnen. Steden zoals Antwerpen, Brussel en Namen worden tussen 3 en 5 september bevrijd. Deze snelle opmars kent een haast even snelle stilstand wanneer er rond de Kempische Kanalen een nieuw front ontstaat. Duitse strijdkrachten hergroeperen er zich, met zware gevechten en een bittere bevrijding tot gevolg…

 

 

Van 1 september tot 11 november herdenken we deze bevrijding, met tal van plechtigheden en festiviteiten. Zo houden we de tragische verhalen, maar ook getuigenissen van heldenmoed, levendig. Ook jij kan er bij zijn!

Het regionaal programma vind je hieronder.

Bevrijdingsactiviteiten

Colonnes, lezingen, tentoonstellingen, fietstochten, re-enactment, festiviteiten, herdenkingsplechtigheden en meer.

Alle activiteiten op een rij

Informatie betreft openingsuren, inschrijvingen en prijzen kan je per activiteit raadplegen op de doorverwijspagina’s hieronder.
De meeste evenementen zijn gratis toegankelijk voor jong en oud!

Pin

Pop-up Bevrijdingsmuseum Balen

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Balen en Olmen werden bevrijd door de geallieerden. Naar aanleiding daarvan richt de Werkgroep Balen Bevrijd een ‘Pop Up Museum’ in. Jong en oud kunnen er kennis maken met de bevrijdingsperikelen van september 1944 en talrijke artefacten uit de tijd van toen.

Route 44

Ontdek de nieuwe fietsroute langsheen het oorlogsverleden van Balen, Olmen en de gemeentegrenzen met Leopoldsburg en Lommel.
Deze route maakt dankbaar gebruik van het Fietsknooppuntennetwerk en de ErfgoedApp.

Expo Dessel Bevrijd!

In september 1944 kruisten projectielen van Duitsers en Britten elkaar dagenlang boven het Kempisch Kanaal aan Mol-Donk en boven Dessel. De gratis expo ‘Dessel Bevrijd!’ toont hoe de gemeente de oorlogsjaren en bevrijdingsdagen doorstond.

Expo Geel in de Tweede Wereldoorlog

De tentoonstelling ‘Geel in de Tweede Wereldoorlog’ belicht de oorlogsjaren 1940-1944 en de bevrijdingsdagen van september 1944. Je ontdekt militaire objecten, maar ook verhalen uit het dagelijkse leven van de Gelenaar in bezettingstijd.

Re-enactmentweekend WOII

 Spectaculair re-enactmentweekend over de Tweede Wereldoorlog in Geel. Soldaten zetten hun kamp op in het Stadspark en speelplein de Waaiburg. Je kan ze vrij bezoeken. Ook in de Nieuwstraat en op de Markt kom je de re-enacters tegen.

Nationale colonne legervoertuigen

Een grootse colonne met meer dan honderd legervoertuigen houdt halt in Geel. Het War Heritage Institute herdenkt samen met Defensie op plaatsen die van groot belang waren voor de bevrijding van België.

De Hei in '40 - '45

In het kader van de herdenking WOII Geel organiseert De Hei Leeft en Feest op zondag 1 september in Geel-Winkelomheide een dagvullend programma.

Herdenking met legervoertuigen in Ten Aard

Herdenkingplechtigheid met bloemlegging aan het monument van de gesneuvelde soldaten van de 15th Scottish Inf. Div. ter nagedachtenis van alle slachtoffers tijdens deze bevrijdingsactie in september ’44.

Herdenkingsplechtigheid WOII / Commemorative Ceremony WWII

Herdenkingsprogramma voor de gesneuvelde Britse soldaten tijdens de Slag om Geel in 1944. Internationale genodigden verzamelen aan het oorlogsmonument voor het Stadhuis, in Stelen, kerkhof aan Tweeboomkes en op Ten Aard.

Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen

Geel ontvangt in het kader van de Bevrijdingsfeesten de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. De Koninklijke Muziekkapel bestaat uit een groot harmonieorkest van 84 streng geselecteerde musici.

Lezing Planehunters Recovery Team Belgium

Lezing door Dhr. Benny Ceulaers, voorzitter van Planehunters Recovery Team Belgium. Het team onderzoekt vliegtuigcrashes van de Tweede Wereldoorlog, in België en Nederland.

Muziekkapellen herdenken WOII

Centrumharmonie Geel, Wallace Pipeband, Belgian Blend Pipe Band en Harmonieorkest, pipers en drumband van Beverst herdenken samen de Tweede Wereldoorlog met een bijzonder optreden.

Bevrijdingsroute in Geel

In Geel op locaties die een cruciale rol speelden in de bevrijding worden drie infoborden geplaatst: in Stelen, Ten Aard en in het stadscentrum. Via fietslussen langs het knooppuntennetwerk worden de bezoekers naar deze verhaalpunten geloodst.

Demo Brukelgame

Brukel is een Amerikaans computerspel gemaakt door voormalig Gelenaar Bob De Schutter. Het spel is gebaseerd op de oorlogsgetuigenis van zijn grootmoeder die woonde in een boerderij in het Geelse Brukel.

Congres Wereldoorlog II in de Kempen

Het Centrum voor de Studie van Land en Volk van de Kempen nodigt u uit voor het 54ste Algemeen-Kempisch Congres dat gewijd is aan het onderwerp: De Kempen en de Tweede Wereldoorlog. Met bezoek aan tentoonstelling ‘Geel in WOII’ in de Halle.

Vredesstoet Vorst-Meerlaar

Zoals op veel plaatsen werd er na WO II in Vorst-Meerlaar een Vredesstoet georganiseerd. Ook dit jaar zal er op 11 november een optocht plaatsvinden, om de oud-strijders, politieke gevangen en burgerslachtoffers te eren.

Bevrijdingsfeesten Meerhout

Tussen 13 en 15 september herdenkt Meerhout de bevrijding met een optocht, bevrijdingsbal en een brunch. Daarnaast kan je verschillende plechtigheden bijwonen en een tentoonstelling bezichtigen in de Sint-Trudokerk.

Openluchtexpo De Bevrijding in Beeld

Deze tentoonstelling schetst een kort relaas over de laatste oorlogsdagen en de blijde intocht van de Schotse soldaten in Meerhout. Aan de hand van foto’s, filmfragmenten en anekdotes wordt de sfeer van die periode geschetst.

Beiaardconcert Postel

De abdij van Postel en het herdenkingscomité van Eersel organiseren samen een herdenkingsconcert, gespeeld op de beiaard van Postel. De beiaardtoren was sinds 1943 bemand als uitkijkpost voor controle op vijandelijk vliegverkeer. De wacht vertrok met de laatste troepen uit Postel bij de bevrijding.

Fietstocht in het spoor van de bevrijding

Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding, organiseert de Molse Gidsenkring in samenwerking met “VVG Mol” en “Battle for the locks” een belevingsvolle fietstocht. Tijdens deze tocht zal de gids deze lokale geschiedenis terug tot leven laten komen aan de hand van verhalen van zij die erbij waren.

Herdenkingsplechtigheid 75 Jaar Bevrijding Mol

Na een herdenkingsplechtigheid vindt om 17 uur een academische zitting plaats in het Sint-Jan Berchmanscollege. Hier wordt het boek ‘Septemberhelden’ van Gil Geerings voorgesteld. We sluiten de herdenkingsplechtigheid af met een receptie.

Bevrijdingsverhalen

Getuigenissen en anekdoten van deze septemberdagen anno 1944.

programmapunt-kempen-bevrijd_Tekengebied 1 kopie

Tien crashes

Retie

Tien dagen schuilen

Dessel en Mol-Donk

De Hel van Ten Aard

Geel-Ten Aard