Van Albe tot Zijaltaar, religieus erfgoed inventariseren


Religieus erfgoed

Klik op de afbeelding voor de infobrochure.

Het religieus erfgoed in onze regio getuigt van een verleden waarin godsdienst mee vorm gaf aan de samenleving en het dagelijks leven. Rituelen, relieken, gebedshuizen vol kunstwerken… Ze zijn door gelovigen kundig gemaakt of met veel liefde geschonken. Elk object vertelt een ander verhaal. Erfgoedcel k.ERF helpt zorg dragen voor dit patrimonium.

Dit doen we samen met vrijwilligers, verenigingen, gemeente- en kerkbesturen. We helpen het roerend erfgoed in de parochiekerken inventariseren, waarderen en geven advies in verband met collectiezorg. Stukken die nood hebben aan een behandeling of restauratie, of eens in de kijker mogen staan? Ook zulke initiatieven ondersteunen we graag.

  • Ideeën voor een project rond jouw religieuze tradities of erfgoedobjecten?
  • Heeft jouw kerkbestuur interesse om een inventarisatietraject te doorlopen?
  • Zin om als vrijwilliger mee te helpen aan een erfgoedinventaris in jouw buurt en iets op te steken over objectfotografie, kunstgeschiedenis of collectiezorg?

Contacteer Annelies Vanherck, onze publieksmedewerker religieus erfgoed, op annelies@erfgoedcelkerf.be of bel 014 56 66 88.

Lees de infobrochure Van Albe tot Zijaltaar.

 

Vrijwilligers gezocht

Nieuwsgierig naar religieus erfgoed? Wil je leren inventariseren of meer te weten komen over objectfotografie, kunstgeschiedenis of collectiezorg? Zin in vrijwilligerswerk met maatschappelijke relevantie?

Voor het inventariseren van de kerken in Mol, Balen, Geel, Dessel, Laakdal, Meerhout en Retie zijn we op zoek naar vrijwilligers.

In een klein, gezellig team werken we een halve dag per week aan een digitale erfgoedinventaris. Hierin beschrijven en fotograferen we de schatten van de kerken uit onze regio. Erfgoedcel k.ERF voorziet voor jou een opleiding, materiaal, koffie en begeleiding doorheen heel het project.

Zin om mee te doen, of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Annelies Vanherck, onze publieksmedewerker religieus erfgoed. Stuur een mailtje naar annelies@erfgoedcelkerf.be of bel 014 56 66 88.