Projecten 2016


  • Muziek in ’t Trichelbroek – ICE, volksverhalen, liedjes, Laakdal

Samen met WESP-vzw en de gemeente Laakdal componeerden enkele muzikanten liedjes geïnspireerd door de volksverhalen, volksfiguren en het landschap in het Trichelbroek. Deze liedjes en verhalen worden ook verfilmd en ontsloten via een toeristische app die ontwikkeld wordt met steun van TPA.

  • Stoomzagerij Laakdal – TWIE, industrie, LWGH, Laakdal

De Stoomzagerij van de familie Beyens in Laakdal sloot einde jaren 1960 de deuren. De stoommachines en werktuigen staan nog allemaal in de gebouwen die ondertussen geklasseerd werden. De gemeente Laakdal, Kempens Landschap vzw en de VLM hebben plannen om de site te ontwikkelen en voor een breed publiek te ontsluiten. Ook k.ERF sporng mee op de kar en engageert zich om samen met de Laakdalse heemkring werk te maken van het verhaal en de collectie van de stoomzagerij.

 

  • Molen je mee – TWIE, ambachten, molens, ICE

Samen met Erfgoed Noorderkempen en Levende Molens vzw ontwikkelde k.ERF in 2016 een educatieve map rond het molenambacht. De map is bedoeld voor leerkrachten uit het 4de, 5de en 6de leerjaar die met hun klas een molenbezoek plannen. De invulblaadjes voor de leerlingen vind je op deze Molen-je-Mee-pagina.
Naast de educatieve map ontwikkelden we ook doeboekjes voor gezinnen die de wind- en watermolens in onze streek bezoeken.

 

  • Trots op de Molse volleybalgeschiedenis – Sport, onderzoek, Gemeentearchief Mol, archief, Mol

De Molse volleybalclubs van vroeger en nu gingen van start met een werkgroep. Hun doel? Collectiestukken en verhalen van de Molse volleybalclubs in kaart brengen, verzamelen en centraliseren in het Gemeentearchief van Mol. De werkgroep komt op geregelde tijdstip samen in het Gemeentearchief Mol.

 

  • Volksdevotie in Retie – publicatie, fietsen, kapelletjes, Mariadevotie, ICE, Retie

Na jaren onderzoek werd in 2016 het boek ‘de kapellen en kapelletjes van Retie en Schoonbroek’ door heemkring Zeven Neten en auteur P. Stappaerts gelanceerd. Een boek met de geschiedenis van de kapellen en volksdevotie in Retie. De Retietse VVV maakte in de schoot van dit project een fietsbrochure langsheen deze kapellen. De lancering vormde bovendien een uitgelezen kans om alle mensen in de bloemetjes te zetten die al jaren in de meimaand de kapellen versieren en doorheen het jaar onderhouden.

 

  • Vaartketsersroute – publicatie, fietsen, De Vaart Verjaart, toerisme, Mol, Dessel, Retie

Samen met de diensten toerisme van Mol, Dessel en Retie en zandwinningsbedrijf Sibelco ontwikkelde k.ERF een nieuwe fietsbrochure langsheen de meren en kanalen in onze regio. Het fietsboekje zit vol beelden uit de tijd van toen en vertelt het verhaal van de ontginning van de streek. Eens treek die ooit overdekt was met droge heide maar vandaag wordt gekenmerkt door grote plassen water en kilometers kanaal. Gratis te verkrijgen bij de toeristische diensten en in het Quartz Experience Centre van Sibelco.

 

  • Den Boulevard – publicatie, mobiliteit, Gemeentearchief Mol, Mol

De Molse Jakob Smitslaan en Adolf Reydamsnlaan kent men in de volksmond als ‘den Boulevard’. Stijn Geys schreef op basis van interviews en oude foto’s het verhaal van deze iconische straat. Zestig huizen worden hierin afzonderlijk besproken. Naast drie uitgebreide gastessays maakten tien dichters een exclusief gedicht over deze laan, een unieke verzameling. Wist je trouwens dat er 125 jaren geleden nog geen sprake was van deze laan? Het hele gebied heette simpelweg ‘Mollsch veld’, genoemd naar de uitgestrekte akkers en velden van het Centrum tot Millegem en Achterbos. Meer van dit kom je te weten in ‘Den Boulevard’. Te koop in het Gemeentearchief Mol, zolang de voorraad strekt.

 

  • Expo Meerhout in de Groote Oorlog – tentoonstelling, Kempense Klaprozen, Eerste Wereldoorlog, Meerhout

De resultaten van het meerjaren WOI-onderzoeksproject ‘Meerhoutse Klaprozen’ worden voor ’t eerst aan het grote publiek getoond in de expo ‘Meerhout in de Groote Oorlog’, vanaf 23 oktober 2016.
Verschillende aspecten van het leven tijdens WOI komen aan bod: de soldaten, vluchtelingen, dodendraad, het dagelijkse leven, verhalen van Meerhoutenaren. De expo toont ook heel wat objecten uit de cllecties van Meerhoutse families en Vlaamse instellingen zoals In Flanders Fields Museum, Hendrik Conscience bibliotheek en KADOC.

 

  • Vluchtelingenoord Uden – tentoonstelling, Kempense Klaprozen, Eerste Wereldoorlog, vluchtelingen, Mol, Molse Kamer voor Heemkunde

In de expo ‘Op de vlucht: Mollenaren in Uden tijdens de Eerste Wereldoorlog’ brengt de Molse Kamer voor Heemkunde en het Gemeentearchief Mol het verhaal in kaart van de Molse burgers die op de vlucht sloegen tijdens WOI. Deze vluchtelingen zijn bang voor de Duitse legers die door België trekken. In Mol vertrekken heel wat mensen richting het neutrale Nederland. Sommigen komen niet verder dan de hei rond Postel en keren na enkele dagen of weken terug naar hun huis. Anderen trekken naar Nederland waar ze voor langere tijd, sommige zelfs gedurende de hele oorlog, blijven. Er zijn vier vluchtelingenkampen in Nederland: Uden, Gouda, Ede en Nunspeet. De Mollenaren komen hoofdzakelijk in Uden terecht, dat ook het dichtst bij de grens lag. Ook de vluchtelingencrisis van vandaag komt in de expo aan bod.

  • Larum koestert – Allerheiligen, ICE, Kempense Klaprozen, traditie, Geel

De Landelijke Gilde Larum en Rauwelkoven wil met Larum Koestert de traditie van Allerheiligen aangrijpen om de inwoners van het Geelse dorp Larum dichter bij elkaar en bij hun verleden te brengen. In een avondprogramma waar licht en het Larumse erfgoed centraal staan, worden de deelnemers aangemoedigd om stil te staan bij het verleden, vooral het lokale WOI-verleden, bij tradities zoals Allerheiligen en de toekomst. In samenwerking met heel wat lokale partners.