Van herdenken naar herinneren: inspiratiebrochure


Inspiratiebrochure voor herdenkingsactiviteiten gebaseerd op lokale verhalen

Lees en download hier de inspiratiebrochure – Van herdenken naar herinneren

In 2018 was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Het was ook 100 jaar geleden dat de herdenking ván die Groote Oorlog op gang kwam. Traditiegetrouw bestaat een herdenkingsplechtigheid uit diverse rituelen bij ankerplaatsen als oorlogsmonumenten en oud-strijdersgraven: het leggen van kransen, het spelen van militaire muziek, het dragen van oud-strijdersvlaggen, … Naast deze traditionele invullingen van de vieringen rond Wapenstilstand zoeken verenigingen en lokale besturen ook naar nieuwe manieren om te herdenken. Lokale, persoonlijke verhalen kunnen daarin een centrale rol spelen. Zij maken de geschiedenis tastbaar, de oorlogsmonumenten leesbaar en zijn het meest geschikt om ons stil te laten staan bij vragen als: wat willen we na 100 jaar Groote Oorlog precies herdenken en herinneren? Welke boodschap geven we door aan volgende generaties? Hoe kunnen de herdenkingsmomenten ons laten reflecteren over vrede?

Dat was precies de drijfveer achter het project “Van herdenken naar herinneren: de kracht van lokale verhalen”, dat ondersteund werd in het kader van het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed 2018. Erfgoeddienst k.ERF stimuleerde gemeentebesturen en socio-culturele verenigingen om op een creatieve manier aan de slag te gaan met lokaal historisch onderzoek en een herdenkingsaanbod uit te werken op basis van lokale verhalen. Het resultaat was een divers herdenkingsprogramma dat erin slaagde een breed publiek te bereiken.

Deze brochure bundelt de goede voorbeelden van het najaar van 2018, aangevuld met projecten uit de volledige herdenkingsperiode 2014-2018. Zo willen we verenigingen en gemeentebesturen ook na 2018 de nodige handvaten geven om de bescherming van ons oorlogserfgoed te verzekeren en de herdenkingen maatschappelijk relevant te houden.