Eerste Hulp bij Audiovisueel Erfgoed


Welk beeld en geluid zit er in jouw (persoonlijk) archief?

VIAA wil zoveel mogelijk audiovisueel materiaal redden van zijn ondergang. Op zaterdag 27 oktober, de Dag van het Audiovisueel Erfgoed, zetten we die missie in de kijker. Het thema is dit jaar ‘Your story is moving’. Daarom willen we iedereen aan zijn verhaal helpen, door hen kennis te geven over het stukje audiovisueel erfgoed in hun eigen handen. Op www.kenjedrager.be  kom je met enkele gerichte vragen te weten wat voor audiovisuele drager jij in je bezit hebt, als particulier of als professioneel. We helpen je ook bepalen of jouw materiaal erfgoedwaarde heeft en geven enkele tips voor een eventuele digitalisering. Zo laten we geen kostbaar erfgoed verloren gaan.

Eerste Hulp bij Audiovisueel Erfgoed

Onze werking is gericht op het beeld en geluid dat bewaard wordt bij Vlaamse erfgoedinstellingen, archieven, musea en de mediasector. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen pareltjes te vinden zijn op de Vlaamse zolders. Met hun vragen kunnen particulieren, maar ook onze partners, vanaf nu terecht op www.kenjedrager.be.  Daar verzamelen we alle kennis die wij met onze verschillende digitaliseringsprojecten verkregen hebben. Met een beslissingsboom – gestoffeerd met foto’s en leuke weetjes – kom je te weten of wat jij in handen hebt een Video 2000, MiniDisc of misschien wel een Betacam is.  Daarbovenop helpen we bij het uitzoeken of de media op de drager erfgoedwaarde heeft. We geven enkele tips om het materiaal te bewaren en helpen geïnteresseerden op weg voor het omzetten van hun drager naar een digitaal formaat. Zo vind je niet alleen richtlijnen voor een goede bewaring op de website, maar ook een template die je gerichte vragen helpt stellen aan digitaliseringsfirma’s.

De website heeft zijn eigen link, maar is ook bereikbaar via de VIAA-website. Om de informatie nog vindbaarder te maken, bieden we ook iFrames aan. Daarmee kan de website geïntegreerd worden op een andere website, bijvoorbeeld die van jou. Er kan ook met directe links naar de aparte secties verwezen worden, zodat antwoorden snel en gemakkelijk gevonden kunnen worden.

Met dank aan:

VIAA verzamelde deze kennis in verschillende digitaliseringsprojecten en goot die in samenwerking met PACKED in deze handige tool. Zo ondersteunen we niet alleen onze partners, maar iedereen die beeld en geluid duurzaam wil bewaren.