Ontdek op Open Monumentendag de échte schatten van kasteeldomein Meerlaer


Op zondag 9 september is het groot feest op kasteeldomein Meerlaer. Die dag is het Open Monumentendag én kun je voor het eerst kennis maken met de ‘Schatten van Meerlaer’. Vzw Wakkerdal, Vormingplus Kempen, k.ERF, Plateau en domein Meerlaer gingen de afgelopen maanden op zoek naar de meest waardevolle Meerlaerse schatten. Die vonden ze niet in een kluis of schatkist maar bij de mensen die op en rond het domein wonen en werken, zowel vroeger als vandaag. Een expo, magazine en fotoreportage laat deze schatten van mensen in vol ornaat blinken!

‘Schatten van Meerlaer’ is een initiatief van vzw Wakkerdal en kwam tot stand in samenwerking met Vormingplus Kempen, Plateau, kasteeldomein Meerlaer, IOED De Merode, de gemeente Laakdal, cultuurraad Laakdal, Traiteur Filet Puur, het bewoners buurtcomité en k.ERF.

Met ‘Schatten van Meerlaer’ brengen deze partners in het najaar de verhalen van Meerlaer naar de mensen van de regio. Vormingplus Kempen interviewde enkele bewoners van het park en goot die verhalen in het glossy ‘Schatten van Meerlaer’-magazine. Dit magazine is gratis en bevat ook een weetjeswandeling rond het kasteeldomein. Erfgoedcel k.ERF dook de archieven van kasteelheer Karel in en maakte een expo die door Laakdal en ook Geel zal reizen. De artistieke werking van Jeugdhuis Vonk, Plateau, ging met jonge fotografen op pad op zoek naar de schoonheid van het kasteeldomein. Die foto-expo gaat mee op reis met de expo. Met de steun van de gemeente en de cultuurraad van Laakdal lanceren we dit alles feestelijk op Open Monumentendag.

Schatten van Meerlaer feest op Open Monumentendag
De expo, het magazine en de fotoreeks worden op 9 september voor het eerst getoond tijdens Open Monumentendag in kasteel Meerlaer. Die dag is er ook een Do-It-Yourself-markt voor jonge ondernemers, gegidste rondleidingen, een fotozoektocht, een zomerterras met ijsjesbar en een kasteeldiner door Filet Puur. Erfgoedcel k.ERF roept ook iedereen die ooit een feestje bouwde in kasteel Meerlaer op om een foto van dat feest mee te brengen. Die foto wordt ter plaatse gedigitaliseerd en krijgt een plaatsje in de grote, ‘schatrijke’ geschiedenis van kasteel Meerlaer!

Praktisch:

 • Open Monumentendag, 9 september van 10 tot 18 uur op Kasteeldomein Meerlaer.
  Verboekt 115, Laakdal
 • Gegidste rondleidingen in en rond het kasteel om 11, 13, 14 en 15 uur. Inschrijven kan op de dag zelf een half uur voor aanvang van de rondleiding.
 • De expo en het magazine ‘Schatten van Meerlaer’ zijn gratis. Het magazine kun je vanaf 9 september afhalen op de expo, in het gemeentehuis of aan het onthaal van het Kasteeldomein Meerlaer.
 • De Do-It-Yourselfmarkt start op 9 september om 13 uur.
 • Voor het Filet Puur avonddiner moet je inschrijven. Alle info via http://www.filetpuur.be/kalender
 • Vierde je ooit feest in kasteel Meerlaer? Heb je hier een foto van? Maar kun je niet aanwezig zijn op 9 september? Contacteer dan Janna Lefevere van erfgoedcel k.ERF, janna@erfgoedcelkerf.be, 0486 91 27 73
 • De expo reist in het najaar door Laakdal en stopt ook in Geel.
  Reisdata en locaties:

  • 9/09 (volledige dag) en 16/09 (namiddag) – Kasteel Meerlaer
  • 24/09 t.e.m. 7/10 – Gemeentehuis Laakdal, Markt 19
   (tijdens de openingsuren)
  • 15/10 t.e.m. 28/10 – Lokaal dienstencentrum, Diestsebaan 63
   (tijdens de openingsuren)
  • 5/11 t.e.m. 18/11 – Kasteel Kaneel, Oud Gemeentehuis Eindhout
   (tijdens de openingsuren)
  • 8/12 en 9/12 – Jeugdhuis de Vonk, Diestseweg 135, Geel
   (tijdens de Kerstmarkt)